Joel Karppanen Oulunsalo Soin Vuoden kuvataiteilija 2021

Joel Karppanen on valittu 24. Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin Vuoden kuvataiteilijaksi. Karppanen on oululaislähtöinen kuvataiteilija, joka tunnetaan dokumentaarisista valokuvasarjoista.  Hänen Luontoretkiä-näyttelynsä on esillä Oulunsalon kirjastossa Kauppakeskus Kapteenissa 11.–31. elokuuta 2021. Festivaalin visuaalinen ilme pohjautuu tuttuun tapaan Vuoden kuvataiteilijan teoksiin. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Luontoretkiä-teoskokonaisuuden taustalla on kuva- ja ekokriittinen ajatus.

Vuoden Luontokuva -kilpailun kuvissa harvoin näkyy ilmastokriisi, vaan kuvien sisältö on pysynyt kepeän postikorttimaisena useita vuosikymmeniä, eksotiikanhakuisista Instagram-kuvaajista puhumattakaan. ”, Karppanen toteaa.

Luontoretkiä tarkastelee luontoa ja kulttuuria erottelevien dualististen luontokuvastojen kehitystä 1800-luvulta tähän päivään saakka. Tykkylumet, revontulet, nokipannukahvit; Koli, Käsivarsi, Imatrankoski – ne ovat kuvia, jotka kaikki suomalaiset tunnistavat. Myös mainosvideot, luontodokumentit ja sosiaalisen median geneeriset kuvat välittävät ja ylläpitävät samaa koskemattoman ja villin luonnon myyttiin nojaavaa viestiä.

Teoskokonaisuus edustaa uutta vaihetta Karppasen tuotannossa. Simulakrumeja (subst. kopio, jonka suhde alkuperään on mutkistunut; kopio ilman alkuperää) mallintavia teoksia varten Karppanen on matkustanut kansallispuistoihin etänä. Hän on kuvannut internetistä löytämiään geneerisiä luontokuvia ja maalauksia digikamerallaan, tehnyt niistä kuvansiirtoja alkoholigeelillä, kuvannut nämä siirtokuvat vielä kertaalleen digitaalisesti, ja lopulta monistanut ja viimeistellyt teokset kustomoidulla Diasec-menetelmällä. Teoskokonaisuuteen kuuluu lisäksi kokeellinen dokumenttielokuva.

joel.karppanen.com

IG: Joel Karppanen

Tutustu muihin uutisiimme

Uutinen

Liput nyt myynnissä!

Festivaaliliput ovat nyt myynnissä. Konserttilippuja voi hankkia kulttuuritalo Valveen lippumyymälästä, Oulu10-palvelupisteistä, Ticketmaster-myyntipisteistä kautta maan sekä Ticketmasterin verkkokaupasta. Lippujen hinnat: 25/20/10 €. Poikkeuksena Näin unta kesästä kerran -runokonsertti 28/24/18 €.

Lue lisää »
Neljä naisoletettua seisovat pellolla. Kahdella on kirja kädessää ja yhdellä sello olalla.
Uutinen

Vuoden 2023 ohjelma kietoutuu Madetojaan

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaali järjestetään Oulussa ja Oulunsalossa 9.–13. elokuuta. Lisäksi yksi festivaalin konserteista kuullaan sunnuntaina 20. elokuuta osana Oulun Muusajuhlia. Kymmenen konsertin ja taidenäyttelyn avajaisten

Lue lisää »