Izumi Tateno palaa Oulunsalo Soihin

Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlien ensimmäinen taiteellinen johtaja Izumi Tateno saapuu konsertoimaan Oulunsalo-talolle tiistaina 6. elokuuta. Konsertin yhteydessä julkistetaan Tatenon kymmenen vuoden mittaisen johtajakauden (1998-2007) kunniaksi reliefi, jonka on suunnitellut arkkitehti Ilpo Väisänen. Teoksen nimi on ”Harmoniset suhteet".

Oulunsalo Soi – Oulun seudun musiikkijuhlien ensimmäinen taiteellinen johtaja Izumi Tateno saapuu konsertoimaan Oulunsalo-talolle tiistaina 6. elokuuta. Konsertin yhteydessä julkistetaan Tatenon kymmenen vuoden mittaisen johtajakauden (1998-2007) kunniaksi reliefi, jonka on suunnitellut arkkitehti Ilpo Väisänen. Teoksen nimi on ”Harmoniset suhteet”.

Oulunsalo Soi -festivaalin ensimmäinen taiteellinen johtaja

Japanilaisen pianotaiteilija Izumi Tatenon (1936–) ura katkesi dramaattisesti kesken konsertin vuonna 2002. Vakavan aivoverenvuodon seurauksena oikea puoli halvaantui. Kuntoutuksesta huolimatta oikean käden hienomotoriikka ei palautunut Tatenoa tyydyttävälle tasolle ja pianisti päätti harjoitella itselleen kokonaan uuden vasemman käden ohjelmiston.

Suomessa vuodesta 1964 lähtien asuneen Tatenon yli 50 vuotta kestänyt ura jatkuu intensiivisenä. Tähän mennessä hän on soittanut lähes 3500 konserttia eri puolilla maailmaa. Tatenon poikkeuksellisen laaja konserttiohjelmisto, joka sisältää lähes 100 pianokonserttoa, ulottuu barokista aikamme säveltäjien teoksiin. Sibelius-Akatemian professorinakin toiminut pianisti on levyttänyt yli sata äänitettä, joiden joukossa on merkittävä kokoelma suomalaisen pianomusiikin keskeisiä teoksia.

Konsertissa Suomen ensiesityksiä

Tateno on erittäin kysytty pianisti Japanissa, minkä lisäksi hän on vieraillut säännöllisesti Keski-Euroopassa, jossa hän soittaa soolokonserttien ohella orkesterisolistina mm. Ravelin ja Brittenin vasemman käden konserttoja sekä Pehr Henrik Nordgrenin, Takashi Yoshimatsun ja Toshi Ichiyanagin Tatenolle säveltämiä pianokonserttoja. Tatenon yhteistyö säveltäjien kanssa tuottaa koko ajan uusia teoksia vasemman käden ohjelmistoon. Hän on kantaesittänyt jo yli 40 uutta vasemmalle kädelle sävellettyä soolopiano- ja kamarimusiikkiteosta. Näistä kolme kuullaan Oulunsalon konsertissa: virolaisen Urmas Sisaskin, japanilaisen Takashi Yoshimatsun ja suomalaisen Jukka Tiensuun tuoreet sävellykset, jotka on omistettu Izumi Tatenolle.

Tatenon ura vasemman käden pianistina on herättänyt alusta alkaen Japanissa valtavaa kiinnostusta. Hänestä on tehty tv-dokumentteja, radio- ja lehtihaastatteluja sekä kirjoja. Vuonna 2009 Izumi Tateno sai vastaanottaa Japanin keisarin myöntämän korkean kunniamerkin ”Order of the Rising Sun”, ja marraskuussa 2012 Tatenolle myönnettiin Japanin arvostetuin Tounen General -musiikkipalkinto. Tokiossa on parhaillaan menossa toukokuussa 2012 alkanut Izumi Tateno Festival, 16 konsertin sarja, jonka jokaisessa konsertissa Tateno soittaa eri ohjelman vasemmalle kädelle sävellettyä musiikkia. Festivaali huipentuu 10. marraskuuta 2013 Izumi Tatenon 77-vuotissyntymäpäivänä pidettävään konserttiin, jossa suomalainen kamariorkesteri La Tempesta soittaa Tokiossa kolme pianokonserttoa Tatenon kanssa.

Izumi Tatenon reliefin julkistaminen ja konsertti, tiistai 6.8. klo 14.30, Oulunsalo-talon juhlasali, Mäntypellonpolku 10. Liput Lippupalvelusta ja ovelta 19/14€. Kakkukahvit sisältyvät lipun hintaan.

Tutustu muihin uutisiimme

Uutinen

Christelle Masista vuoden kuvataiteilija 2024

Oululainen valokuvataiteilija Christelle Mas on valittu 27. Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin vuoden kuvataiteilijaksi. Laajasti eri medioiden kanssa työskentelevä Mas yhdistelee taiteellisia ja tieteellisiä menetelmiä käyttäen hyödyksi pehmeitä materiaaleja,

Lue lisää »
Uutinen

Atte Kilpeläinen taiteelliseksi johtajaksi

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Hän on jo aloittanut tulevan festivaalin ohjelmiston suunnittelun.  Kilpeläinen toimii alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa ja

Lue lisää »
Uutinen

Vastaa Oulunsalo Soin kävijäkyselyyn

Kävitkö Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin tapahtumissa? Olisimme kiitollisia, jos käyttäisit hetken aikaasi ja vastaisit kävijäkyselyymme ja antaisit palautetta festivaalista. Näin saamme arvokasta tietoa tulevan festivaalin kehittämistä

Lue lisää »