Madetojaa, nuoria taitajia ja näyttelyn avajaiset!

Tänä vuonna Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin ohjelma kietoutuu Leevi Madetojan musiikkiin. Madetoja on lähtöisin Oulusta ja hänet tunnetaan parhaiten hänen syvällisistä ja herkistä sinfonisista teoksistaan. Säveltäjän musiikki on vangitsevaa ja tunnepitoista, ja se heijastaa suomalaista luontoa ja kansanperinnettä.

Avajaiskonsertissa sukellus Madetojan musiikkiin

Festivaalin avajaiskonsertissa Karjasillan kirkossa keskiviikkona 9.8. pääsemme heti sukeltamaan Madetojan musiikkiin. Tässä konsertissa kuulemme oululaisen ja suomalaisen kulttuuriteon, kun konsertissa soitetaan kaikki Leevi Madetojan viululle ja pianolle säveltämät teokset.

Konsertissa Madetojan viululle ja pianolle sävelletyn kokonaistuotannon omintakeista intiimiyttä haastaa säveltäjän aikalaisten vahvasti erilaiset tunnelmakuvat ympäri maailmaa. Madetojalta konsertissa kuullaan esimerkiksi ”Sävellyksiä viululle ja pianolle op. 14”, joka sisältää useita pieniä osia, kuten Suru, Unikuva ja Tanssi. Nämä ovat herkkiä ja tunnelmallisia sävellyksiä, jotka osoittavat Madetojan taitoa kuvata suomalaista kansanperinnettä musiikissaan. Vastapainona Madetojan tunnelmalliselle herkkyydelle kuulemme esimerkiksi Darius Milhaudin ”Trois visages (Kolmet kasvot) op. 238”, joka koostuu kolmesta osasta – kukin osa kuvaa erilaista naista ja hänen elämäänsä eri kulttuureissa. Sävellyksissä näkyy Milhaudin rytmikäs tyyli.

Konsertissa esiintyvät pianistit Mika Rännäli ja Vanessa Cunha, viulistit Anna-Liisa Bezrodny ja Emma Vähälä, alttoviulisti Ilari Angervo ja sellisti Jan-Erik Gustafsson.

Nuoria taitajia ja näyttelyn avajaiset

Torstaina 10.8. aamupäivästä pääsemme kuulemaan nuoria lahjakkuuksia Nuorten taitajien lounaskonsertissa Teatteriravintola Vänmannissa. Oulun konservatorion kasvatit tarjoavat monipuolisen kattauksen musiikkia.

Myöhemmin torstaina 10.8. suuntaamme Oulunsalon kirjastoon festivaalin vuoden kuvataiteilijan näyttelyn avajaisiin. Vuoden 2023 kuvataiteilijana toimii oululainen esitys- ja mediataiteilija Mika Kiviniemi. Kiviniemen Rajapinta-näyttely koostuu videoista, still-kuvista, niihin liittyvistä äänimaisemista ja kineettisistä ääniveistoksista. Teokset ovat eräänlaisia tutkielmia äänen tuottamisen tapahtumasta. Avajaisiin musiikkitervehdyksen tuo Olli Leppäniemi kansanmusiikkivaikutteisella sooloklarinettiohjelmallaan.

Näyttely on esillä Oulunsalon kirjastossa 10.8.–28.9. ja se toteutetaan yhteistyössä Photo North – Pohjoisen valokuvakeskuksen kanssa.

Madetojaa romantiikan nälkäisille

Perjantaina 11.8. ohjelma jatkuu Madetojan miniatyyreillä ja saksalaisilla suurteoksilla Tulindbergin salissa. Konsertin ohjelmisto lupaa herkkyyttä, intohimoa ja tunnelmointia, kun sävellysten inspiraationa on toiminut muun muassa vahvat tunteet ja luonto.

Madetojan herkkien ja tunnelmallisten sävellysten pariksi on yhdistetty Robert Schumannin tunteikas ”Pianokvartetto Es-duuri op. 47” sekä Friedrich Gernsheimin taitavasti kirjoitettu teos ”Pianokvintetto nro 2 h-molli op. 63”. Schumannin teos yhdistää pianon ja jousisoittimet kauniiksi kokonaisuudeksi ja Gernsheimin teoksessa soittimet muodostavat vivahteikkaan musiikillisen kokonaisuuden.

Konsertissa esiintyvät mezzosopraano Virpi Räisänen, pianistit Mika Rännäli ja Vanessa Cunha, viulistit Anna-Liisa Bezrodny ja Emma Vähälä, alttoviulisti Ilari Angervo ja sellisti Jan-Erik Gustafsson.

Tutustu muihin uutisiimme

Uutinen

Christelle Masista vuoden kuvataiteilija 2024

Oululainen valokuvataiteilija Christelle Mas on valittu 27. Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin vuoden kuvataiteilijaksi. Laajasti eri medioiden kanssa työskentelevä Mas yhdistelee taiteellisia ja tieteellisiä menetelmiä käyttäen hyödyksi pehmeitä materiaaleja,

Lue lisää »
Uutinen

Atte Kilpeläinen taiteelliseksi johtajaksi

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Hän on jo aloittanut tulevan festivaalin ohjelmiston suunnittelun.  Kilpeläinen toimii alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa ja

Lue lisää »
Uutinen

Vastaa Oulunsalo Soin kävijäkyselyyn

Kävitkö Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin tapahtumissa? Olisimme kiitollisia, jos käyttäisit hetken aikaasi ja vastaisit kävijäkyselyymme ja antaisit palautetta festivaalista. Näin saamme arvokasta tietoa tulevan festivaalin kehittämistä

Lue lisää »