Festivaaliviikko alkaa!

Oulunsalo Soi uljaasti nuoren aikuisen iässä! Tiistaina Varaslähtö-konsertilla käynnistyvä festivaali järjestetään jo 19. kerran. Festivaali palaa tänä vuonna aidoimpaan olomuotoonsa perinteikkään kamarimusiikin pariin. Kymmenen konserttia kutsuvat kirkkoihin ja juhlasaleihin Oulunsalossa, Oulussa, Limingassa, Lumijoella ja Yli-Iissä sekä varaslähdön muodossa Kemissä.

Taiteellinen johtaja, mezzosopraano Virpi Räisänen, on kutsunut viidennelle luotsaamalleen festivaalille barokkimusiikin mestareita ja hiljattain palkittuja taiteilijoita.

”En yleensä hae erityisiä teemoja ohjelmistoomme, mutta taas huomaan sellaisen löytäneeni: nuoruuden voima. Festivaalimme tarjoaa upeat puitteet lahjakkaille taiteilijoille näyttää kykynsä, ja erityisesti tänä vuonna saamme vieraiksemme nuoria, tuoreita kilpailuvoittajia ja -menestyjiä”, Räisänen iloitsee.

Barokkivirtuooseja ja Vuodenaikoja

Keskipohjanmaalainen barokkiyhtye Barocco Boreale esiintyy festivaalilla useassa konsertissa, kokonaisuudessaan ja pienempänä ensemblena. Nämä vanhan musiikin mestarit astuvat vuosisatoja ajassa taaksepäin viulisti Kreeta-Maria Kentalan johdolla Lumijoen kirkossa 12. elokuuta. Vivaldin Neljä vuodenaikaa soi niin konsertissa kuin orkesterin kesäkuisessa levytyksessä kera harpun, kanteleen ja psalttarin – kokoonpanoon liittyy maailman eniten levyttänyt harpisti Andrew Lawrence-King, joka esiintyy konsertissa myös solistina. Lumijoen konsertti radioidaan suorana YLE Radio1:ssä.

Nuoret Uljaat -konserteissa Liminganlahden luontokeskuksessa ja Kemin Pirtillä esiintyvä Roozemanin sisarustrio Rebecca, Jonathan ja Jan-Paul on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta voittaa lukuisia palkintoja ja esiintyä merkittävien kokoonpanojen kanssa ympäri maailmaa. Lappeenrannan laulukilpailun voittanut kajaanilaislähtöinen sopraano Suvi Väyrynen ja kilpailussa toiseksi sijoittunut oululainen bassobaritoni Jussi Juola puolestaan tuovat festivaalille pohjoista osaamista.

Tähdet Tähdet loppuunmyyty

Tänä vuonna Oulunsalo Soi järjestetään yhtä aikaa sanataidefestivaali Oulun Muusajuhlien kanssa, minkä ansiosta kahdessa konsertissa on luvassa kirjallisuuden ja musiikin vuoropuhelua. Kirjailija-kuvataiteilija Hannu Väisänen ja tähtitieteen professori Esko Valtaoja vierailevat loppuunmyydyssä Tähdet Tähdet -konsertissa. Väisänen esiintyy myös Oulunsalossa 13. elokuuta: Sympaalin asemalla hän lukee otteita hiljattain ilmestyneestä romaanistaan Elohopea, joka punoo tarinansa sisään musiikin kuin yhdeksi päähenkilöksi, ja Virpi Räisänen sekä cembalisti Jouko Laivuori poimivat kirjan sivuilta tuttuja sävelmiä.

Festivaalin vieraiksi saapuvat myös palkittu hollantilainen fagotisti Bram van Sambeek, Suomen pianistien eliittiin lukeutuva Paavali Jumppanen, oboistit Anni Haapaniemi ja Veli-Pekka Portaankorva, trumpetisti Miikka Saarinen sekä poikakuorot Pohjantähdet ja Ynnin pojat.

Vuoden kuvataiteilijan Santeri Sarkolan näyttely avataan Oulunsalon kirjastossa 10. elokuuta. Näyttely koostuu teoksista, joissa Sarkola pyrkii kuvaamaan alitajuntaa ja intuitiota. Hän on yhdistellyt valokuviinsa elementtejä kuvataiteesta ja halunnut visualisoida ajatuksia ja tunteita, joita voi olla vaikea pukea sanoiksi. Yhteistyössä Pohjoisen Valokuvakeskuksen kanssa toteutettava näyttely on avoinna elokuun loppuun saakka.

Festivaalilippuja myydään Ticketmasterissa, Oulu10-palvelupisteissä, Kulttuuritalo Valveella sekä konserttipaikoilla, mikäli tilaisuus ei ole loppuunmyyty. Festivaalin järjestelyistä vastaavat Oulun juhlaviikkojen taustaorganisaatio Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys sekä festivaalin kannatusyhdistys OuMuska ry.

Tutustu muihin uutisiimme

Uutinen

Christelle Masista vuoden kuvataiteilija 2024

Oululainen valokuvataiteilija Christelle Mas on valittu 27. Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin vuoden kuvataiteilijaksi. Laajasti eri medioiden kanssa työskentelevä Mas yhdistelee taiteellisia ja tieteellisiä menetelmiä käyttäen hyödyksi pehmeitä materiaaleja,

Lue lisää »
Uutinen

Atte Kilpeläinen taiteelliseksi johtajaksi

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Hän on jo aloittanut tulevan festivaalin ohjelmiston suunnittelun.  Kilpeläinen toimii alttoviulun äänenjohtajana Helsingin kaupunginorkesterissa ja

Lue lisää »
Uutinen

Vastaa Oulunsalo Soin kävijäkyselyyn

Kävitkö Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin tapahtumissa? Olisimme kiitollisia, jos käyttäisit hetken aikaasi ja vastaisit kävijäkyselyymme ja antaisit palautetta festivaalista. Näin saamme arvokasta tietoa tulevan festivaalin kehittämistä

Lue lisää »