Virpi Räisänen

Yli-Iihin kotiutunut Virpi Räisänen, yksi Suomen maailmalla tunnetuimmista mezzosopraanoista, debytoi 2009 Salzburgin musiikkijuhlilla Wienin filharmonikkojen solistina. Siitä lähtien hän on ollut erittäin kysytty lukuisien Euroopan johtavien orkestereiden sekä kamarimusiikkiyhtyeiden solistina sekä oopperalaulajana. Viimeisimpänä saavutuksenaan Ligetin Requiem Berliinin Filharmonikkojen solistina 2023.    

Räisänen on tunnettu erityisesti musiikillisesta laaja-alaisuudestaan sekä vanhan että uuden musiikin tulkitsijana. Hänellä on ollut kiinnityksiä mm. Berliinin Valtionoopperaan, Suomen Kansallisoopperaan ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Räisänen on esiintynyt uransa aikana mm. Milanossa, Tokiossa ja lukuisia kertoja Amsterdamissa. Suomessa hän on ollut useaan otteeseen maamme johtavien orkestereiden solistina tehden yhteistyötä eturivin kapellimestareiden kanssa. Entisenä ammattiviulistina Räisänen on luonut kaksoisammattitaitonsa ympärille VIULAJA-projektin, jossa hän soittaa ja laulaa yhtäaikaisesti.        

Räisänen toimi Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana vuosina 2012–18. 

Kulttuurin moniottelija Räisänen on toiminut taiteellisen työnsä ohessa Kemin kaupunginorkesterin sekä Meri-Lapin jousikvartetin intendenttinä.