Meta4

Meta4_1_vaaka_by_Noora_Isoeskeli

Antti Tikkanen, viulu
Minna Pensola, viulu
Atte Kilpeläinen, alttoviulu
Tomas Djupsjöbacka, sello

Suomen menestyneimpiin jousikvartetteihin lukeutuva Meta4 perustettiin vuonna 2001, ja Oulunsalo Soi- festivaalin taiteellisena johtajana kvartetti toimi vuodet 2008–2011. Meta4 toimi myös BBC:n New Generation -artistina vuosina 2008–2010, ja vuonna 2013 se sai Jenny ja Antti Wihurin rahaston tunnustuspalkinnon. Vuodesta 2008 se on ollut Kuhmon Kamarimusiikin residenssikvartetti. Meta4 on opiskellut Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) merkittävimpinä opettajinaan Hatto Beyerle ja Johannes Meissl.

Kvartetin kansainvälinen ura käynnistyi Moskovassa järjestetyn Dmitri Šostakovitš -kilpailun voitolla sekä erikoispalkinnolla kilpailun parhaasta Šostakovitš-tulkinnasta vuonna 2004. Kolme vuotta myöhemmin Meta4 voitti Wienissä Joseph Haydn -kilpailun, ja sai myöhemmin samana vuonna opetus- ja kulttuuriministeriöltä Suomi-palkinnon tunnustuksena kansainvälisestä menestyksestään.

Meta4 konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa: Viime aikoina kvartetti on vieraillut muun muassa Wiener Konzerthausissa, Wigmore Hallissa ja King’s Placessa Lontoossa, Auditorio Nacionalissa Madridissa, Konzerthaus Berlinissä, Pariisissa Cité de la Musiquessa sekä Stockholms Konserthusissa. Kuluvalla kaudella kvartettia voi kuulla kotimaan lisäksi muun muassa laajamittaisella kiertueella Australiassa, sekä Hampurissa, Tukholmassa, Bonnissa, Pariisissa, Antwerpenissa, Milanossa ja Zürichissä.

Kvartetilta on ilmestynyt kolme albumia Hänssler Classicille: niistä ensimmäinen, vuonna 2009 julkaistu Haydnin Jousikvartetot op. 55, 1-3, palkittiin Echo Klassik -palkinnolla vuonna 2010, ja toinen, keväällä 2012 julkaistu Šostakovitšin Jousikvartetot 3, 4 ja 7 voitti Yleisradion Vuoden levy 2012 -palkinnon sekä Vuoden klassinen Emma -palkinnon. Kvartetin uusin albumi, Bartókin Jousikvartetot 1 & 5 (Hänssler Classic), julkaistiin lokakuussa 2014. Lisäksi kvartetilta on ilmestynyt kaksi levyä Kaija Saariahon kamarimusiikkia (Ondine, 2013 ja 2016) sekä LP-levyllä Sibeliuksen jousikvartetto ‘Voces Intimae’ (Berliner Meister Schallplatten, 2013).

www.meta4.fi

Oulun juhlaviikot Oulun kaupunki Opetus- ja kulttuuriministeriä Finland Festivals Pohjolan Matka